HannuValjakka

Lämmintä voileipää

 

Eilispäivänä,kun juuri minkäänlaisia ruoanlaittohaluja ei tuntunut löytyvän,menin siitä yli missä aita oli matalin.Lätkin uunipellille paahtoleipää.oikeasti savustettua kinkkua,mausteista makkaraa,ananasrenkaan ja jotain suht voimakasta juustoa..eipä hullumpaa,kesäsalattin kanssa syötynä..nälkä lähti,ruumis ja sielukin oli ravittu.Pikimustaa jälkiruokakahvia siemaillessa,muistu vanhat työajat kapakoissa ja vähän paremmissakin ruokapaikoissa mieleen ja etenkin,joskus muinoin kovastikkin suositut voileipälistat.

Mulla ei ole mitään käsitystä missä nykyään mennään.Hampurilaismainoksia näkee joskus,vaikkapa toisen ison kaupparyhmän ravintoloissa.Tokihan ne ovat toista luokkaa laadun ja määränkin suhteen,mutta kun tarjoushinta on 17 euron luokkaa,niin tuppaa siinä kumminkin huuli hieman pyöristymään.Laadukkaassa hampurilaisessahan ei toki mitään vikaa ole minunkaan mielestäni.En ole koskaan ollut ravintolaihminen työni ulkopuolella,en syömisen enkä juomisenkaan suhteen..taitaa olla kymmenisen vuotta ainakin viimoisesta kerrasta,kun olen listaruokaa jossain ravintolassa syönyt..eli onko voileipälistoja edes enää olemassa vai onko ne korvattu hampurilais-ja pizzalistoilla.

Vanhemmat immeiset nyt varmaan muistavat,mutta jos joku nuorempi ja kokemattomampi sattuu tätä lukemaan,jos tästä jotain vinkkiä ja uusvanhaa herätystä olis ihan vaan kotiruoanlaittoonkin,hieman vähemällä vaivalla,niin mikä ettei..ja vanhuksille muistin virkistämistä menneitä muistellen ja ajatusta uudelleen lämmittäen.

Ero hampurilaisiin oli lähinnä siinä,että muoto oli toinen,ja annokseen ei kuulunut perunoita.Jokaisessa ravintolassa oli tietysti suuren kansansuosion saavuttaneet leivät,niin lämpimät,kuin kylmätkin ja sitte oli oman talon versioita,jotka monasti kulkivat talon leivän nimellä.Tämä voileipämaailma on kanssa,sellainen mielikuvituksen kokoinen,jonniinmoisena ohjenuorana vois pitää vaikka sitä,että sokerikakkua ei kannata pistää sillille alustaksi...hmm...niin paitsi,jos ei nyt satu sellaisesta tykkäämään...? :))

Leipähän siinä pohjalla on se olennainen..kokolihaa,jauhelihaa,kalaa,kanaa..tai sikinsokin sekaisin kalaa ja lihaakin,vihannekset,hedelmät,salaatit,etikkasäilykkeet jne.jne..sieniä tietenkään unohtamatta.Valmistusväline on paistinpannu,noin pääsääntoisesti.Uppomunan keittämiseen tarvitaan tietty kattila tai mikro..vaan jos ei ole siitä uppomunasta kovin pilkuntarkka,niin sitten paistamalla sekin.

No joo..näyttää vähän siltä,että joku opetusrele meni vanhasta muistista päälle..vaan väliäko hällä.

Jos vähän listausta niistä vanhoista menneen maailman suosikeista..?

 

Kappelileipä: leipä,savukinkku ja kananmuna     kaikki pannun kautta

Lohikappelileipä: Kylmäsavulohta,fileestä leikattuja vähän paksumpia siivuja,uppo tai paistettu muna.

Pariloitu lohileipä: Tuoreesta lohifileestä parisenttisiä tai vähän tukevampia siivuja,hienoa suolaa kuumaan pannuun,ei rasvaa,tartarkastiketta,tai jotain muuta majoneesi-ranskankerma kastiketta oman maun mukaan.

Oman sovellutuksen tuosta olen tehnyt tuoreista hyvistä silakkapihveistakin,kastikkeena majoneesilla lisättyä ranskankermaa,siihen Felixin nimenomaan perinteistä kurkkusalaattia ja tilliä.

Hampurilaisen esi-isä on lienee Ooperaleipä: jauhelihapihvi ja yksinpuolin paistettu muna,kaksinpuolinkaan paistettu ei ole väärin:) Variaatioita..ananasrengas,paistettua sipulia,pekonia,savukinkkua,säilyke persikkaa,paprika-sipuli paistosta jne..yksittäin tai yhdistellen..niin ja ne sienet,paistoksena tai kastikkeena..herkku sienet,kanttarelli,sekasienet jne.

No se Metsästäjän leipä sitten: naudanliha pihvi,ja jonkin sortin sienikastike.

Lihapihveistä sen verran,että ne kannattaa nuijia tai nuijituttaa kaupassa lehtipihveiksi..ja kotona nuijittaessa,muistakaa tehdä se siellä muovikalvon välissä..lihan osalta se vielä,että yhtä hyvinhän se voi olla sikaa tai kanaakin,eikä sitä lihaa lyödä,kuten vierasta sikaa vaan silleen nätisti..ihan,kuin se sika ois ikioma.

Oskarin leipä: Leipäversio kuuluisasta Ruotsin kuningas Oskar II mukaan nimetystä leikkeestä.Leike on poikkeuksellisesti leivitetty,mitä leipien leikkeet yleensä ei ole.Oskarin leikkeen leivityksestä jätetään korppujauho pois,eli siis vain maustettu vehnäjauho ja muna.Lisukkeet ovat tankoparsa,hummeri ja choronkastike..hummerin voi korvata katkaravuilla,tai tavallisillakin,jos sattuu sellainen aika olemaan,että niitä on käsillä.Choronkastike onkin vähän vaikeempi juttu,joka helposti menee pieleen kokeneelta ammattilaiseltakin,vaan ohjeita löytyy jos haluaa kokeilla.Korvaava voi olla choron maustevoi..suolaista voita,tomaattipyretta ja rakuunaa..jos käyttää aitoa pyrettä,niin väkevyyttä voi kompenssoida sokerilla.

Hawaijin leike: possu tai kanaleike,ananasta,jotakin makeaa chilikastietta  tai tuota choronia soosina tai voina.

Herkuttelijan leike: Nauta tai sikaleike,paistettuja kokonaisia herkkusieniä,anansta,persikkaa säilykkeenä.

Parit vielä..jossaki duunipaikassa oli talonleipinä parikin,joista ole ite tykänny näihin päiviin saakka..

Nautapihvi,pariloitu lohi,pihville maustevoi ja kalalle tartar tai remouladekastike.

Toinen nauta tai sikapihvi tomaatti-sipulisalaatti ja sinappisalaattikastike.

Yleistä vielä,että pihvi itessään maustetaan,just hetkeä ennen,kuin se otetaan pannusta pois..mausteet maun mukaan kuivamaussteina tai mausteöljynä.näitä käypäsiä löytyy valmiinakin grilli ym kastikkeina tietysti.

Ravintola-annoksissahan kaikki tykötarpeetkin lyötiin lautaselle,vaan kotonahan voi pistää tarjolle muutenkin ja josta kukin saa valita mieleisensä.

No ni tässähän tätä tuotosta nyt tuli,kun ei oo blogiakaan tullut aikoihin tehdyksi.

Jos joillain ois omia variaatioita tai muuta tulee mieleen ,niin kertokaapas.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvä aihe, Hannu, pikapala on aina paikallaan.

Noista sun klassikoistasi puuttuu Welsh rarebit, mm. sitä on tullut tehtyä kun joku on tupsahtanut illalla käymään - worcestershirea ei tarvitse sitä varten hankkia ellei muuten käytä:

http://www.maku.fi/reseptit/lampimat-juustoleivat-...

Lämpimiä tuli tehtyä purkistakin, ainakin anjoviksesta ja simpukoista, niitä kun oli kaapissa, muistelen vaikka huomenna kuinka.

Ja keittojen kanssa paikallaan, mm. paahtoleivän pala kahtia kolmioiksi, päälle voihin sekoitettua tilliä, persiljaa ja ruohosipulia, mustapippuria (suolaa) ja murskattu valkosipulinkynsi, jonkun minuutin gratinointi jotta voi imeytyy leipään.

Tai helppo: paahtoleivän palasta reunat pois - hienompi versio muotilla pyöreäksi - päälle siivu esim. kreiviä ja saksanpähkinänpuolikas, uuniin gratinoitumaan kunnes saapi väriä.

Jatkuu myöhemmin :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Juu,klassikkohan tuo on ja hyvä sellainen.lienee aikas peri englantilainen.Ajovis on aina hyvä ja sopiva,,vaikka ihan tuohon oopperaleipäänkin yhdistettynä,helpoimmin äkkiä pannulla käytettyjä fileitä siihen munan päälle tai sitten siihen jauhelihataikinaan lisättynä.
Anjovis tai matjessilli ei lihapullataikinassakaan ole yhtäänhuono juttu..taisivat olla joskus muinaisuudessa jonkinmoinen muotijuttukin..tyköön pitää olla silloin oikeaa perunamuusia ja valkoista sipulikastiketta..paaaljoon sipulia ja vähän paahdettua sipulia(saa valmina)
Meillä ihan äijäporukassa suosikki on vihannessosekeitto ja sen kanssa joku,just tuonkaltainen leipä,reissumieskään ei oo paha tuohon tyyliin.
Keittoon..perunaa,bataattia,sipuleita,porkkanaa ja lanttua ja kukka tai parsakaaliakin, aavistukseomaisesti valkosipulia ja lisukkeeksi vielä katkarapuja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä sitä huomaa sukupuolten välisen eron ruuanlaitossa, miesporukassa ei taideta leikellä paahtoleivänpalasta kolmioita. Ja paahtoleivästä tuli mieleen että eihän niitä lämpimiä voileipiä aina tarvitse käyttää uunissa, purkkisimpukoistakin tein niin että freesasin currya voissa ja kääntelin ravistelin valutetut simpukat siinä, paahdetulle leivälle ja vähän ruohosipulisilppua päälle, ja joku tomaatinlohko tai käännetty kurkunsiivu koristeeksi - miesporukassa taitaa se garneerauskin jäädä vähemmälle.

On muuten niistä koristeista ihan kirja ja rasia Itävallasta aikanaan ostettuja niin pieniä piparimuottejakin, että saa vaikka pateeseen porkkanansiivusta. Voisi muuten taas selata sitä, ruokaa se on silmänruokakin. Askartele sinäkin :))

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #23

Jaa,että sukupuolten välinen ero ruoanlaitossa..jaa ettei leipäkolmioita :))
Jos aloitetaan noista kolmioista..en voi sinänsä puhua kovinkaan laajalti siitä miten muut miehet paahtarinsa syövät,vaan jos jotenkin kummasti ajatteelee vaikka sitä kautta,että,kun kolmioleivät on joka puolella päivittäistä myyntitavaraakin,niin voihan se olla,että äijätkin kotioloissaan niitä harrastais,kun paahtoleivästä,paahtaen tai paahtamatta jotain tekevät.Minä ainakin syön kolmioita päivittäin..no miksi sitten,miehethän on tunnetusti (?) käytännönläheisiä olentoja..tekeminenhän on helppoa ja vähemmän työlästä,kun lätkii sörsseleitä kahden leipäsiivun väliin,rutistaa ne yhteen ja leikkaa ne vinottain kolmioksi,että ne pienemmät palat pysyy hyvin yhden käden hyppysissä ja toinen käsi jää vapaaksi hallitsemaan,vaikka kaljapulloa tai kaffekuppia..meillä maitopojilla se on sitten sitä maitoa hapatettuna tai sitten ei.
Näin tulee tehtyä sitten vierastarjoilunkin kanssa.Kohdallani on semmoinenkin asia,että olen löysäleukainen ainoastaan ajatusteni tasolla.

No nii-in..ei tarvitsekkaan uunissa käyttää..noi mun esimerkit oli kaikki pannulla tehtäviä..se on aikakysymys nääs..uunin lämmitys 10 minuuttia,leivän paisto..riippuu siitä mitä siinä on..10-20 min ainaskin,eli noin puoli tuntia,nii ja pistetään sille esivalmistelullekin 5-10 minsaa..pannulla 10-15 min.kaikkinen päivineen.

Yksinkertaisimmillaan se voi olla just noin,kun noista etanoista tuossa kerroit..helppoa tehdä ja,kuiten maukasta ja hyvää.

No nääs tosta garneerauksesta sitte..voihan se miesporukoissa olla vähän karskimpaakin,vaan garneerausta kumminkin..se saattaa olla salaatinlehti ja suolakurkku lautasella,mut voi se jo nykyäänkin,kun äijätkin on perheissäkin alkaneet harrastaa ruoanlaittoa olla vähän fiinimpääkin.
Ja sen jämpti,että kyllä miehelläkin voi olla silmää koristeellisuudelle ja kauneudelle..ja on toki aina ollut,ennen siitä ei vaan voinnu puhua,kun miehisyyden imago ois kärsinny kolahduksen..ja ettei ois peräti luultu...hmm.no vaikka miksi:))Ruokien koristeleminenkin on saanut uusia muotoja ja välineitä,jos vaikka mitä..kattelin kuukkelia ja huvitti hieman kuva,jos normaalin pasta-annoksen päälle pistettiin pinseteillä..vesikrassia tai jotain..joo ja onhan puhalluslamppukin ruoanlaittovälinen nykyään.

Ruoanlaitto ammatillisesskin mielessä on taidetta,niin teknisesti,kuin visuaalisesti.Puhtaus on puoli ruokaa,mutta niin on se visuaalisuuskin.
Gastronomian historiahan on täynnä ainoastaan miehiä.Nainen ravintolakeittiössä kokkina..ensimmäisiä taisi olla kyökki-piiasta,keittiön kautta hotellin johtajaksi päätynyt englantilainen Rosa Lewis.Hyvä kokki tarvitsee saman visualistiikan ja kauneudentajun ,kuin joku muukin taiteilija oli sitten mies tai nainen..ammattilainen tai harrastaja.Yksinkertaisimmillaan esimerkkinä vois käyttää Wieninleikettä varmaan tiedätkin,kun olet Itävallassa ja varmaankin Wienissäkin käynyt..
leike,persiljan oksa ja sitruunan siivu tai pala..se on ihan sellaisenaan kaunis.Yks juttu tulee vielä mieleen..en muista onks se kiinalaista vaiko japanilaista..ehkäpä kiinalaista,enkä muista olikos sillä joku nimikin..tavallisista juureksista ja vihanneksista tehdään upeita veistoksia..jos sellainen lautaselle sattuis,nii tuskin raaskis syödä..pistäisin taskuun ja veisin sen kotiin piirogin päälle :))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

No ei ny olis ihan välttämättä tarvinnut muistuttaa mieskokeista :)) Mun lempparini muuten on Eero Mäkelä, ja vaikka keittokirjoja on pilvin pimein niin ei ole kuin yksi Mäkelä. Oiskohan divareissa.

Niiden koristusten tekoonhan on erikoisveitsiäkin, ei vaan ole tullut hankittua, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pinsetit kuitenkin jääköön sikseen, mun mielestäni ruuanlaittoon tarvitaan enemmän suurpiirteisyyttä kuin näpertelijän luontoa. Tai jotain siltä väliltä.

Paitsi että tässä kylässä oli pieni ravinteli, valkoiset pöytäliinat, ruoka taivaallista ja garneeraus taidetta. Ei vaan menestynyt, mietin joskus jälkeen päin että johtuikohan niistä valkoisista pöytäliinoistakin, tässä riäväkylässä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #30

Mitenkähän mahtaa nykyään olla..kumpiako on enemmän..vaan eihän sillä oo väliä.Eero Mäkelää tuli joskus joissakin työkuvioissa tavatuksi..äärimmäisen ammattitaitoinen..suomen Bocuse..vaatimaton ja hieno ihminen.
Voipa divareista löytyäkkin..entäs netistä? Kuukkeloippas Eero Mäkelän kirjat
sieltä alkaa löytymään.
Juu onhan niitä veitsiä,mutta ei oo mullakaan..
Kun paljon ruokaa laittaa..kotona tai kapakissa,niin turhat näpertelyt jättää väliin. Riäväkylässä..hmm..eihän vaan Tuulosriäväkylässä?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kreivin aika..pidän itsekkin voimakaista juustoista..milloin olen kreiviä viimeeksi maistanut..enpä muista,olen visusti varonut ostamasta valion juustoja,jo varmaan toistakymmentä vuotta,mielestäni ne muuttuivat,maukkaus hävisi jonnekkin..mustaleimaa tulee ostetua joskus..suomeenkin rantautunut saksalainen maahantuontifirma myy käypäsiä ja ruotsalaisiin juustoihin tykästyin jo siellä asuessani.Havarti,Prästost ja mitä niitä nyt olikaan.
Allerum Prästiin olen nykyään satsannut,vähän kallista,mutta mitäpä siitä.En tiedä onko tuttu,sellainen parmesaanin oloinen,voimakas kuten kreivi,riittävän rasvainen kuumennettavaksi ja ennenkaikkea ei maistu vatsahapoilta,kuten monet parmesaanit.No Valion uutuus juokseva Koskenlaskija,etenkin se cheddar on hyvä näissä voileipäasioissa ja muutenkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei oo tuttu Präst, mutta kysynpä kauppahallin juustokaupasta, onni on juustokauppa. Kysyvät camembertistakin koska tarjotaan, saa haluamansa kokoisen palan ja palvelu viimeisen päälle jos kyselee vaikka lisäehdotusta juustotarjottimelle. Aamiaisjuustoista tykkään mm. Madrigalista, ja tiesitkö että:

Uusi tutkimus: Juustolla herkuttelu voi taata pitkän ja terveen elämän

http://www.hs.fi/ruoka/a1430709027736

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu lämppäreitä! Paahtoleipä ja päälle sipaus rasvaa. Itse laitan mausteet rasvan päälle, sillä rasvassa maku on parhaimmillaan, eli timjamia, oreganoa, valkosipulia tai mitä nyt laittaakaan. Sitten päälle valkohomejuustonökäre ja sen päälle persikanpuolikas. Juustoraastetta ripaus päälle sen päälle pippurit jos on tarvetta ja uuniin;)))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Komppaan tuota rasvaa päälle, ja joskus paistan alapuolen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niinpäs siinä rasvassahan ne maut irtoaa ja juttu on kokonaan toinen,kuin että ne kuivuis karrelle siinä kaikkein päällimmäisinä.
Valkohomejuusto ja persikka..siinä on kuule aito avioliitto..aito ja luonnonmukainen...oikeesti. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Valkohomejuusto ja persikka ei ole tullut mieleenkään, sopis varmaan friteerattuunkin. Persikka käy mun mielestäni grillatun broilerin seuraksi, joskus olen laittanut jämien päälle lämpimälle voileivällekin.

Tämä täti menee nyt tuutilullaa, on ihan kunnon olokin kun tuli mansikat pakastettua ja hillo keitettyä. Laitan muuten siihen hilloon vähän silputtua basilikaa, vie makua pois makeesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toinen lataus lämppäreiksi. Paahtoleipä rasva, mausteet, tomattipyre, viipale lammassäilykettä, sipulirengas tai tomaattiviipale ellei molemmat. Päälle juustoraastetta ja pippurit. Uuniin...

Vinkkinä voi sanoa, että kun säilykepurkista leikkaa molemmat päät auki ja laittaa juomalasin irtileikatun alakannen alle voi nostaa lihakönttiä sen verran, että saa mieleisiä siivuja leikattua yläpinnasta.

Säilykeliha saa olla muutakin kuin lammasta, riistasta saa myös hyvää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Apropoos! ..säilykeliha..mehän tässä kaikki kolme ollaan vissiin,jonniinninverran eri puolella suomea? Saakos siellä teilläpäin enää sellaista vanhanajan kunnon säilykelihaa..muistattekos millaista se oli..sellaista oikeaa,keitettyä lihaa,nautaa,sikaa tai sika-nautaa.Noi nykyset,kun on lähinnä tollasta purkkiin puristettua makkaramassan tapaista.
Vaikka Hesasta nyt löytyy melkein mitä vaan,niin tuollaista ei ole ees ettimälläkään löytänny.Kerran jollain ruokamessuilla törmäsin,johonkin suomalaiseen vuohia kasvattavaan pientilatuottajaan,jolla oli säilöttyä vuohenlihaa ja se oli hyvää,jos en ois tienny vuohta maistavani oisin luullu nautaa syöväni.Siitän tehtiin silloin,keitot,kastikkeet,laatikot ja ihan sellaisenaankin se oli hyvää vaikka ruisleivän päällä..pitääpäkin katsoa tietääköhän kone näistä mitään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei tietoa, en ole ostanunna kun hirviporukka teettää makkaran ja palvin lisäksi säilykelihaakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #11

Vaan jos se kerran on hirviporukan teettämää,niin oletan sen olevan,ihan selkeästi lihaa,eikä mitään lähinnä makkaran kaltaista.
Tutkailin tuossa Kylmäsen tuotesivuja,lienee yks suomen tunnetuimmistä säilykelihan tuottajista..varsin kattava valikoima,hirveä,poroa ja hevosenlihaa myöten..vanhan ajan sika nautaakin näytti olevan..täytyyp etsiä,kun en oo ennen moiseen törmännyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Täyttä tavaraa on ja maukasta, olen joskus laittanut voileivänkin päälle. Riistalihapurkkien hintoja olen joskus vilkaissut, vaikuttavat aika tyyriiltä, mutta voihan hyvin löytää edullisempaakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Kylmäseltä olen ostanut, tuossa Pihtiputaalla käydessäni, siellä on monia erei sortteja porosta papukaijjaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miettimättä lisää kun kausi on alkanut ja alkaa: sienimuhennosta, päälle juustoraastetta ja uuniin. Voi aloittaa vaikka pakkaseen jääneillä jos on ja tehdä tilaa uusille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaikka kiehautettujen parsakaalin nuppujen tai purjon päälle (+ niiden päälle (palvi)kinkkusuikaleita jos tykkää) voi käyttää juuston sijaan kuorrutuksena paksua juustosoosiakin, ts. vähän niin kuin vuokaankin kuorruttaisi. Tai sekoittaa kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen desiin majoneesia ja ripottaa päälle juustoraastetta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja ai niin, kasvissyöjille olen laittanut paitsi parsakaalista ja purjosta myös purkki- tai keitetystä parsasta - muille niihin voi laittaa voidellun leivän päälle parsan alle paistetun tai grillatun kanan siivuja ja mikä ettei vaikka savukalkkunaa. Kuorrutukseksi pussista bearnaisekastiketta, johon vähän pieniksi paloiksi silputtua sitruunansiivua. Tietty sen kastikkeen voisi tehdä itsekin, mutta siitä yli missä aita on matalin:)

Ja kotoväelle hirveestä jauhelihasta, sitä kun on ollut. Paistetaan silputun sipulin kanssa, maustetaan ja sekoitetaan kuumana joukkoon sulamaan karkeaa juustorastetta, lykätään uuniin. Eivät ole kovin koreita, joten voi garneerata tomaatilla, kurkulla, persiljalla, tai mitä nyt käsillä onkin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Huh..nonni..onpas ollu yllättävän toimelias päivä eläkeläisellä..kello on neljä ja aamiainen tuli syödyksi vasta nyt.
Kyllähän sitä tälläkin saralla löytyy,jos vaikka mitä ja kun mielikuvitusta ja kokeilunhalua riittää niin..uuttakkin pukkaa alvariinsa.Kyselin koneelta vähän ja tietysti ruokasivuja on pilvin pimein ja riittävästi ihan tältäkin osastolta.Noi mun esimerkit oli tollasia ihan ns.täyskokosia lautasannoksia..isompikin nälkä lähti ja usein kaljotteluillan peruskamaa,kun jossain vaiheessa rupes hiukka hiukoon.
Jos lautasella oli tuhti leipäsiivu,sata-sataviiskytgrammanen kokolihapihvi ynnä soosit tai muut hörsöttimet,niin eihän se ihan pikkupala enää ollut.Eli kun katotaan tän päivän oikeitten ravintoloitten..ei siis Mäkin tai Hesen kaltaisten..hampurilaisannoksia niin tuhtiahan nekin on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Muksuille voikin väsätä välipaloiksi lämpimät voileivät ruuanjämistä, vaikka kalapuikoista kananmunan kanssa jonkun sörsselin, tai lihapullista, tai paistista, tai.. Kaipa aikanaan huomasivat kun isompana toinen kerran murjaisi että äiti, taasko meillä syödään jätteitä - taisin silloin tehdä paistin lopuista jotain salaattia. Ei pitäisi opettaa siihen että aina on eri ruokaa :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ei niin,ei pitäiskään..en tiiä,miten se nykykersoilla ja vähän vanhemmillakin on,mutta ennenvanhaan käypäsen ruoan pois heittäminen oli synti,vaikka ihan pakanoita oltiinkin.Monikohan tajuaa sitäkään,näinä pizza-aikoina,että sekin on lähtenyt alkuun jämien käytöstä..tai vaikka sen ettei pizza,kuten ei pastakaan ole italialaista alkuperää.Ajat oli tietysti toiset,mutta ei meillä ainakaan ruokaa heitetty pois,jos ei kerran pilaantunutta ollut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

No oli sen verran iso että ei kai ihan tosissaan ollut, pienempänä kyllä kysyi että äiti, onko tämä taas hirvenlihaa vaikka siitä jauhelihanakin väänsi eri ruokia. Se hyvä puoli oli että söivät kaikkea, mitä nyt pieninä kysyivät että olenko syönyt tätä ennenkin. Eikun sormet ristiin selän taakse, tarkoitus pyhittää keinot:)

Mitä pizzaan tulee niin pikapizzaakin tuli tehtyä, vuokaleipä pitkittäin siivuiksi, päälle juustosiivuja, tomaattikastiketta ja mitä sen päälle laittoikin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Noh..mitäs muuta nää,etenkin uunipelillä tehdyt lämppärit oikeastaan onkaan,,pikapizzojahan ne ja yleensähän ne voittaa nää pizerioitten pizzat mennen tullen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä kylässä on yksi vanha hyvä pizzapaikka, ollut jo ainakin 30 vuotta, enkä muita ole vilkaissutkaan sen jälkeen kun kerran seisoin jonossa ja kadun puoleisesta ovesta tuli joku henkilökuntaan kuuluva jauhelihan näköinen klöntti paljaassa kädessä; minä poistuin siitä samasta ovesta.

Omista tekeleistään ainakin tietää mitä niissä on, eikä ainakaan herkkusieniviipaleita purkista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hannu, kommenttisi #12, "ennenvanhaan käypäsen ruoan pois heittäminen oli synti" tuli mieleen kun sekoittelin eilen mansikkahillosta kuorimaani vaahtoa pitsilettujen kera olleeseen mansikkahilloon, sillä se vaahtohan on hyvää :))

Ja perinteitä täytyy noudattaa: ensimmäisistä mustikoista tehdään mustikkapiirakka, mansikkahillo keitettyä paistetaan lettuja, suppilovahveroista ja eka hirvestä keitto, jne.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No niinpä..sehän on sitä ihan ihteään,eli sitä mansikkaa.vaahdon kuorimisella on tarkotuksensa,mutta eihän se ole syömätöntä.Perinteistä pitää pitää kiinni.Hirvikeiton kun mainitsit..milloinkahan olenkaan viimeeksi moista syönyt..joskus antiikin aikaan,jossain työkuvioissa varmaankin,kun on joutunnu ite tekemään.Lapsuusmuisto on yhden enon vaimon tekemä hirvisoppa,jota kutsuttiin aina syömään,kun se aika oli.Mielenkiintoista oli se,että tämä samainen ihminen ei kertakaikkiaan osannut laittaa mitään muuta ruokaa.Se kaikki muu,kun oli..ei sieltä puusta, vaan sieltä toisesta paikasta.Ei mekään veljekset haluttu sinne muulloin mennä,kun ois joutunnu syömään,paitsi sinä yhtenä ainoana hirvisoppapäivänä :) Tulipa mieleen,että saksanhirveähän on pakkasessa myynnissä,ei toki sama,mutta sinnepäin..täytyykin tsekata onks tavallista hirvee..saahan siitä jotain irti,vaikkei se ole sama,kuin suoraan mettältä saatu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No, paistikin yleensä riiputetaan sen jälkeen kun on mettästä saatu, mutta kun kerran kysyin maalta paikallisen hirviporukan emännältä että kuinkas te niin ei ollut moisesta kuullutkaan.

Stadin hirveenlihan saannista tiedän, kysäisepä syys/lokakuun vaihteesta alkaen Hakaniemen hallista täältä

http://www.reininliha.fi/

On nääs tänkin kylän kauppahallissa, eikä ainakaan täällä hinnat ole vilkaistessani näyttäneet mahottomilta.

Ja hyvään hirvikeittoon kuuluu - ruhonosasta ei tarvinne mainita

porkkanaa
paljon purjoa
lanttuva
selleriäkin
sipulia
maustepippuria
ja katajanmarjoja
ynnä pottuja

Hyvää ruokahalua!

PS. Näkyy mainostavan nuorta lihaa, mitä sitten tarkoittaakin, mutta vaikka vanhemmalla on pidempi keittoaika niin tulee maukkaampaa. Vasasta en välitä muusta kuin munuaisista, eikä niilläkään niin nökön nuukaa vaikka pitäisi olla terveellisempää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Enhän miä muistannukkaan...vanhuus ei tuu yksin..juu..soppalihaahan se pitää olla..jätetään pihvit ja paistikappaleet tästä hommasta pois..hallista saa vielä luistakin lihaa..jo kotona ennenvanhaan soppalihat paistetiin ensin..tai oikeammin ne keitettiin mausteliemessä luineen päivineen,sitten lihat iroitettiin luista ja kaikki sitten, ne luutkin vielä kattilaan vihannesten kanssa..meillä pistettiin peruslihakeittoon persiljaa ja vähän tilliäkin,silloin kun niitä kesäisin omasta maasta saatiin..sipulia tosiaan piti olla reilusti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Mulla on hellan vieressä iso kaupan purkki kuivattua persiljansilppua, siitä voi laiska heitellä saksia tarvitsematta milloin mihinkin.

Luuhomma tulee syksyllä eteen kun tekee hirven luista lihalientä, ensin paahdetaan uunissa jos tummaa tekee.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kun ilmeisesti tiedät..onks niissä kaatoluvissa jotain..jonkinlaisia ikärajotuksia,,eikse ollu niin,että tiinettä naarasta ei saa kaataa,mut onks jotai muita rajoituksia..vaikkei niillä henkkareita ookkkaan :),,niin lienee kokenut kaataja pystyy sitä ikää suurinpiirtein arvioimaan?
Muistan vielä sen ajan,kun naudoista sai lehmänkin lihaa myydä,sehän oli kovin tummaa ja isosyistä..nykyäänhän lihakarja on suurimmalta osaltaan kasvatettua,niissä kai on määritelty,jokin ikäraja teurastukselle.no se on helppoa,kun kantakirjat on.Vasikkaahan ei oikein saa mistään harvinaista..vaan se vasikan teurastaminenhan on kannattamatonta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Se metsästyskausi on ajoitettu niin ettei tiineitä naaraita ole, eikä niissä luvissa ole muita rajoituksia kuin että niin ja niin monta urosta, naarasta ja vasaa. Toki katsovat vasan kokoa ja vähän muutakin, mutta se on toinen stoori.

Naudan lihasta ei pitkään aikaan havaintoa, minä kun sattuneesta syystä ostan vain lammasta ja possua.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #33

Jahas..sattuneesta syystä..hmm.possua..juutalainen tai islmilainen siis et ole..Budhalainen,,ei pyhää lehmää..eeeeikä..närästääkö nauta? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

LOL. Jos eteen sattuu ohje, jossa lukee että nautaan saa riistan makua sillai ja sillai, niin siitä ei ole huolta.

Onks sulla muuten selitystä siihen miksi vain härkien hännätkin kelpaa, miksi ei ole esim. lehmänhäntäkeitto?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #40

Niinpäs..miten niin saa..miten sitte moista väittää,,eihän se lihan maku muutu silläkään,että käyttää vaikkapa riistalle tyypillisiä mausteita..siinähän täytyy jo ottaa mielikuvitus kehiin..heitän katajanmarjoja nautasoppaan..on ihan,kuin hirvisoppaa..juu :)Saatan liioitella..:)
Ei oikeastaa mitään tarkkaa ole..lehmän lihahan on pätkän verran maukkaampaa,tummaa,kuten hirvi tai hevonen,lihasrakenne on toinen,kuin härillä..johtunee kenties siitä,että sen naaraan kropan täytyy kantaa se vasikka.Nykyään kaupan tiskissähän ei lehmää löydy,lehmä on maidontuottaja ja kun sekin joskus joutuu lihoiksi se käytettään joko ihmisruokateollisuudessa tai eläinruokateollisuudessa tai molemmissakin kenties.Gastronomisena käsitteenä häränhäntäkeitto on jotenkin siistimpi/herkullisempi,kuin lehmänhäntäkeitto.Kyllähn siitä lehmänhännästä yhtä hyvä soppa tulee..ei se keitto mene mitenkään alas.niinku lehmän häntä.
Lihakarja siis nautahan on nykyään pääsääntöisesti kasvatettua.Ennenhän puhuttin häränlihasta laajemminkin..huijjausta,mutta kuulostaa ja näyttää paremmalta..härän pihvi/sonninpihvi..naudanpihvi menettelee..muistin virkistämiseksi pitäänee sanoa,että se härkähän on kastoroitu sonni sen varsinaisen häränlihan tuotanto on sattuman varaista.
Miä lähen ny kattomaan onks toi sakasalaisen maahantuontiliikkeen putiikki paikallaan ja ostan jotain makkaraa ynnä salaatteja.jotta tulee toi väki syötetyksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Joo, ei se sonninhäntäkeittokaan nimenä sylkirauhasista eritä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hannu, heittäsiks kuumia vihjeitä kreppien täytteeksi. Mää nääs pilasin kreppipannuni kauan sitten kun sulatin siinä sokeria piparitalon kokoamiseen, oli mikälie halpaversio mutta toimi hyvin. Aattelin ostaa uuden.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kreppien täytteeksi..milloinkahan oon viimeeks tehny.. ants kattoo..

No aloitetaas siitä jauhelihasta vaikka..

Chili con carne tyyppinen:

jauhelihaa,maissia,mustia tai kidney papuja
valkosipulia,paahdettua sipulia,pippurisekoitusta,
pekonia.makeaa cihili kastiketta tai tuoretta chiliä.
tietysti suolaa ja jos käyttää tuoretta chiliä niin
ripaus sokuria.sidokseksi voi käyttää juustorastetta.

Valmiitte kreppien päälle vaikka juoksevaa koskenlaskija cheddaria.

Pekonin sijasta voi käyttää pieneksi pilkottua mausteista makkaraa,
Hyviä lammasmakkaroitahan on olemassa.

Tuollaiseen perusjauhelihamömmöön saataisin kokeilla anjovistakin vähäisessä määrin..silputtuna sekaan..joku koeerä kannatta tehdä ja kattoa sopiiko se sitten suuhun.

Savulohesta,paistetusta sipulista,purjosta ja tillistä saataisin tehdä
täytteen..kreppien päälle ranskankermasta ja kurpitsäpikkelssistä soosi.
Kaikenlaiset savukalathan käy,eikä se savusilakka suinkaan ole se huonoin vaihtoehto.

Broilerista voisin tehdä..sipuli,paprika,sienimössön,tuoretta basilikaa,kentie varovasti currya,sitä juoksevaa koskenlaskijaa.
Sweet chili kastike vois auttaa vähän tässäkin.

Helppo..lätty,ketsuppia,oikeeta savukinkkua,ja hyvää voimakasta juustoraastetta..ja ei muuta kun rullalle.
Lisäkkeeksi saataisin tehdä scrambled eggs nopeasti pannulla,sitäkin saa maustaa,jo haluaa kreppi,kokkeli,kesäsalaatti,,kenties jopa kylmää olutta painikkeeksi.

Suolaa ei ole näissä mainittu,mutta see nyt on ittestään selvää.

En nyt yhtään tiedä miten tuon kreppitaikinan teet,mutta jos et oo kokeillu,niin ruis ja ohrajauhot,siinä vehnäjauhojen ohella..pienessä määrin..ei ainakaan pahenna asiaa. :)

Osta hyvä pannu,mutta älä lankea keraamisten pannujen kiusaukseen..eivät ole muita kummempia mainokset ovat humpuukia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tattista, siitä kirjavihjeestäkin, ostin just huutonetistä Mäkelän Suomalaisen keittiön aarteet. I love you three.

Ja jos noilla ei tule suussa sulavia kreppejä niin ei sitten millään.

Minä onneton olen käyttänyt pelkkiä vehnäjauhoja, otan vinkistä vaarin.

Ja ollos huoleton, pannuni ostan erikoisliikkeistä vieläkin. Onneksi täällä on ainakin yksi, viimeksi ostin sieltä tyttärelle joululahjaa tagine padan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Anteeksi, tuolla puhun paahtoleivästä, mutta itselleni teen aina lämppäritkin ruisleivästä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, miestenhän maailma on, Hannun ja Arin, mutta en ihan heti parsaakaan reissumiehen päälle laittaisi :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Parsan sijaan laitan viipaleen eilistä keitettyä perunaa;))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

No se ehkä kannattaisi lämpimälle paistaa, kylmää laitan vaikka sillin tai graavilohen alle :)

Mistä taas tuli mieleen se Hannun, että on synti heittää ruokaa pois.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Toi ruisleivän paahtaminen tai paistaminen meiltä unohtukin.mä olen tollanen sekakäyttäjä mitä paahtamiseenkin tulee..ruisleivästäkin tulee joku häive vastaleivotusta,kun sen käyttää paahtimessa.

Katotaas tota perunaa leivän päällä ja etenkin nyt uudenperunan aikana..

Lautasella perunaa,voita.ruisleipää,tilliä,jotain tomaattia ehkä..
ruisleivän päällä voita,perunaa,tilliä ja jotain tomaattia ehkä..

Lämmin leipä ehdotus aiheesta peruna ja leipä..epsanjalaista perunamunakasta,paahdettua tai paistettua leipää,etenkin rukiista..vihreetä salaattia tai coleslawia kaupan purkista..ei tarvi aikaa kuluttaa turhia ja on hyvääkin..voi siihen päälle paistaa kinkku tai pekonisiivujakin,jos haluaa:)..niin tai sitä silliä tai graavilohta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä tuohon ruisleivän paahtamiseen tulee niin aamiaiselle leivänpaahtimen kautta ja kuumana voita päälle. Revittyä tai halkaistuja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hannu, siitä "ennenvanhaan käypäsen ruoan pois heittäminen oli synti" tuli mieleen että sehän on jatkuva kierre. Kun ostin mansikkahilloon basilikaa niin eihän siitä montaakaan lehteä mennyt, lopusta pestoa.

Ja kun tyhjennän pakastinta hirveestä lihasta ja sattuneesta syystä tuli mieleen hirvikeitto niin sain yllättäen ja pyytämättä niin suuren lantun, että lopusta taitaapi tulla lanttulaatikko keskellä kesää, kun ilmoillekin sopii. Eikun painekattila ylähyllyltä, äkkiähän se lanttuhauta sillä tulee.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset